Het kan niet altijd meevallen!
Blijf op de hoogte en volg Wim en Marjo
01 Juli 2013 | IJsland, Dalvík
Bij mooi weer fietsen we de volgende dag na Akureyri. Het is een gezellig stadje met ca 17.000 inwoners. We slenteren wat door de straatjes heen. Ook hier is het exterieur van een kerk weer bijzonder met z’n torens en hierachter boven het dak opgehangen klokken. De deur is helaas gesloten. In de haven liggen een paar vissersboten en een maritiem schip. Na wat zoeken vinden we de botanische tuin. Hier moeten, volgens onze reisgids, alle in IJsland aanwezige planten en bomen vertegenwoordigd zijn. Wel nu, het zijn er inderdaad erg veel, maar of het klopt weet ik niet. Maar gezegd moet worden dat het een fraai aangelegde tuin is met de nodige hoogteverschillen die een bezoek dubbel en dwars waard is. Verder doen we het rustig aan, want we merken dat we daar aan toe zijn.
Op zondag is het mooie weer van gisteren met een paar tandjes teruggeschroefd. Er staat een frisse bries, met 10 ͦ C, dan komt weer de bekende gevoelstemperatuur aan de orde. Daar weten we inmiddels alles van. We willen vandaag een excursie whale watching doen in Dalvik. We hebben inmiddels wel gezien dat ze dat hier met best kleine bootjes doen, zonder veel beschutting. Toch zetten we door als we horen dat we in een met “bont” gevoerde overall worden gehesen. We gaan met een groep van ongeveer 20 personen. In het haventje ziet het allemaal nog zo onschuldig uit. Zodra we dat echter hebben verlaten, zien we dat het op het fjord toch wel onstuimig is. We zijn nog maar net op weg of er slaan al een paar flinke boeggolven over boord. Als je dan op de verkeerde plaats staat, ben je meteen al klets nat. Als dan ook nog blijkt dat de overall niet waterdicht is, wordt het minder aangenaam. Dat lot trof Marjo dus. De schipper neemt wat gas terug, maar de zee blijft voor ons landrotten erg wild. Ook de maagstreek van Wim komt onder invloed hiervan. Het gaat allemaal net goed, maar het had niet veel gekker moeten worden! Na een uur wordt de eerste walvis waargenomen. Het is een stukje van de rug en af en toe is de zo karakteristieke fontein te zien. Hij zwemt wat sloom. Volgens onze aardige gids is het een wat luie Humpackwhale. Af en toe zijn we hem weer kwijt en dan zien we hem weer. We zien een paar keer de staart en ook vaag de witte buik. Onwillekeurig maak je de vergelijking met Harveybay in Australië. Eigenlijk moet je als je zo iets moois van zo dichtbij aan alle kanten hebt kunnen bewonderen, horen en bijna voelen, nooit meer met zo’n excursie meegaan. Maar ja, we waren weer aan iets leuks toe. Zo zie je maar, het kan niet altijd meevallen! Toch was het wel weer een leuke dag!!
02 Juli 2013 - 09:11
Lidy De Boer:
Hoi Wim en Marjo...
Leuk uitje... en idd de zee kan heel onverwacht onstuimig zijn ;-)
In Madeira ook de atlantische oceaan opgeweest en vergelijkbare ervaringen (nat worden) opgedaan. Wel was de temperatuur natuurlijk iets aangenamer..
Gaaf om zo de natuur zo dichtbij te kunnen meemaken.
Veel plezier nog..
Groet