Van Nederland naar Zweden (SE) (1)
Blijf op de hoogte en volg Wim en Marjo
05 Juni 2018 | Zweden, Kivik
We starten dit jaar onze reis met wat omzwervingen in NL.
Het jaarlijkse uitje met de oud collega’s voerde dit jaar vanuit Amersfoort (vast vertrekpunt) naar Friesland. In Earnewoude gaan we aan boord van een mooie schip. We gebruiken koffie en lunch op de boot en varen door het mooie Friese landschap. Via het Margrietkanaal komen we aan in Lemmer. Hier bezoeken we het grootste stoomgemaal van Ir. J.D. Wouda. Een gemaal nog juist ontworpen in het stoomtijdperk, is een grote bezienswaardigheid met indrukwekkende ketels en pompen. Vooral de werktuigbouwers likken hun vingers hierbij af. We sluiten de dag af met een diner in Amersfoort. We kijken terug op een zeer geslaagde dag!
Vanuit de camping in Hooglanderveen rijden naar Hierden, juist boven Harderwijk. We staan op een rustige boerencamping en genieten een paar dagen van fietsen en wandelen. Woensdag vertrekken we naar Kijkduin en verblijven daar een paar dagen op de redelijk volle camping. We bezoeken het museum Beelden aan Zee (voor ons iets te abstract) en het Mauritshuis. In dat laatste vind je echt een aantal topstukken. Van Rembrandt, Jan Steen, Paulus Potter, Vermeer (meisje met de parel) e.a. Het mooie aan het Binnenhof grenzende museum is redelijk kleinschalig in een prachtige ambiance!
Op 26 mei vieren we samen met de familie een 50-jarig huwelijks feest, na ’s morgen van een jubileum ik kerkelijk verband te hebben genoten.
Deel II
Drie dagen reizen via een ferry-oversteek in Puttgarden en de indrukwekkende tunnel-brugconstructie tussen Kopenhagen en Zweden, brengen ons in Malmö. De naam van de camping is heel toepasselijk First camp.
De volgende dag rijden we op de fiets bij opnieuw prachtig weer naar het centrum. Direct valt al op dat ook hier het credo is “Bouwen, bouwen en nog eens bouwen”. Niet alleen woningen, maar ook bedrijfsgebouw verrijzen als paddenstoelen uit de grond. Al snel komt het gebouw de Turning Torso in beeld. Het gaat om een creatie van de roemruchte architect Calatrava. Het 190 m hoge gebouw ziet eruit als een wokkel. Hier laat ook de constructeur een staaltje van zijn kunnen zien. Het geheim zit wat dat betreft aan de weinig gefotografeerde achterkant. Daar zitten aan 2 zijden gebogen palen met een heel frame om de toren in het gareel te houden. De Sant Petri Kirke., een gotische kathedraal, is helaas gesloten vanwege een inwendig renovatie. De steunberen, zowel op de grond als in de schouders, zien er indrukwekkend uit. Stor Torget is een fraai ruim plein met een mooie fontein en stambeeld van Karl X Gustaf. Even verder kom je op Lilla Torg een veel kleiner plein omzoomd door vakwerk huizen. Die worden echter deels onttrokken aan het zicht door al de eethuisjes die je hier vindt. Daar maken wij ook even gebruik van. In de middag verblijven we een poos in het Slottparken, een fraai aangelegd waterrijk park. Malmö is een stad die zich kenmerkt door tegenstellingen. Aan de ene kant zie je hypermoderne gebouwen en designcentra, aan de ander kant kom je vooral in het centrum veel klassieke bouw tegen.
We hebben besloten een reis te maken door de minder bekende provincie Skäne. We rijden naar de zuidkust. Het landschap vertoont veel overeenkomsten met dat van ons, veel agrarisch en vlak. We komen zodoende in Smygehuk het zuidelijkste punt van SE. Een bijzonderheid van dit plaatsje is dat er een vuurtoren staat van 17 m hoog die gedurende bijna een eeuw dienst heeft gedaan, maar inmiddels reeds 40 jaar functioneert als museum. We overnachten in Ystad, een leuke stad met de nodige vakwerkhuizen. Ook het Franciscaner klooster (ja ook hier!) is de moeite waard. Het is nu ingericht als museum. Een bezoek leert dat het ook dateert uit de 13e eeuw en als multifunctioneel kan worden beschouwd. Oorspronkelijk waren het cellen waarin de Franciscanen uiterst sober leefden. Daarna kwam de reformatie. Het werd geconfisqueerd en omgebouwd tot ziekenhuis, er is nog sprake geweest van een destilleerderij, een bibliotheek en nu dus museum.
Het mooie weer wordt nu trouwens een beetje ontsierd door een harde wind.
In Kåseberga bezoeken we de Ales Stenar. Het is een formatie van stenen in de vorm van een schip. Het doet denken aan Stonehenge in zuid Engeland (nooit geweest). In Kivik komen we in het fruitgebied (kersen, aardbeien, appelen, ed). Maar we gaan naar Kunskagrava of wel koningsgraf. Het gaat om een 3000 jaar oude grafheuvel. Deze is opgebouwd uit keitjes tot een doomvormige heuvel met een diameter van 75 m. Aan de oostzijde is ingang die leidt naar een grafkamer. Hier vinden we rotstekeningen uit de bronstijd met afbeeldingen van mensen, zoogdieren, vogels, schepen en wagens. Bij de ingang van de site is een gezellig cafeetje met heerlijke kaneelkoeken!
Het gras op de camping is helemaal verdord, het lijkt Spanje wel!
06 Juni 2018 - 18:06
Jan En Ria Lansbergen:
Wat betreft de Turning Torso : het kost dan wel wat , maar dan heb je wel wat bijzonders staan zeg!
veel plezier! -
08 Juni 2018 - 06:15
Peet :
Het Friesland verhaal is heel herkenbaar. (als zoon van Friese ouders) Het verslag over Zweden is weer als vanouds, zeer goed gedetailleerd en prettig om te lezen. Een gezellige en voorspoedige reis verder.
08 Juni 2018 - 08:52
Henny Buijs:
Weer een mooi verhaal, en mooie foto's en goede reis verder. -
08 Juni 2018 - 11:53
Jan Goeijenbier:
Mooi, daar in zuidelijk Zweden. in 2014-15 was ik ruim 10 keer in Stockholm bij een jeugdvriendin. Prachtig land. Vergeet de Oude (Gamla) Stad van Stockholm niet, net als de archipel van de Zweedse hoofdstad. Honderden eilanden, sommige bewoond, de meeste niet. Fijne reis. O ja, vergeet de 21e juni, de langste dag niet. Een ware feestdag voor de Zweden.