2. Pieterpad op de fiets noordelijke sectie - Reisverslag uit Vorden, Nederland van Wim en Marjo - WaarBenJij.nu 2. Pieterpad op de fiets noordelijke sectie - Reisverslag uit Vorden, Nederland van Wim en Marjo - WaarBenJij.nu
VIP-Report

2. Pieterpad op de fiets noordelijke sectie

Door: Wim en Marjo

Blijf op de hoogte en volg Wim en Marjo

24 Mei 2025 | Nederland, Vorden

Op de eerste plaats bedankt voor al jullie reacties, heel leuk!

Het is weer even geleden dat we een meerdaagse fietstocht deden. Het blijft ons toch wel trekken.

De keuze is gevallen op het noordelijke deel van het Pieterpad (PP). Het traject start in Pieterburen om vervolgens Groningen, Assen, Coevorden, Hellendoorn en Vorden als etappeplaatsen te hebben. Het gaat totaal om een afstand van ca 350 km, dus gemiddelde zo’n 60 km/dag.

We reizen met de fiets en/in de trein van Vorden naar Pieterburen. Fietsen is hartstikke leuk en fijn, maar de fietsen in de trein blijft wel wat gedoe. We kiezen expres voor de zondag omdat het aantal reizigers dan beperkt is. We stappen op in Zutphen en moeten overstappen in Zwolle en in Leeuwarden. Omdat station Groningen wordt verbouwd is de reis van Assen naar Groningen niet mogelijk. Voordeel: de instap in de Arriva-trein is gemakkelijker dan die van de NS.

We treffen goed weer, maar de pittige noordenwind is dit keer tegen. De route voert door polders met vooral koeien en met veel vaarten en kanalen. De paden zijn vaak smal, iets waar Marjo niet zo blij mee is. Zij wil ruimte. Gelukkig gaat het allemaal goed, alleen als we ergens verkeerd rijden en op een boerenerf moeten draaien gaat het even mis. Gelukkig staat ze snel weer op zonder fysieke en materiële schade. De afstand (ca 35 km) is niet zo groot maar de combinatie met de treinreis doet ons wel verlangen naar onze standplaats.

Op maandag gaat het echt beginnen. De route voert ons verder noordwaarts. Dat betekent eerst tegen wind maar dat zal snel veranderen. We fietsen langs de dijk aan de Waddenzee. Eerst aan de Zeezijde met veel schapenkeutels. Telkens passeer je veeroosters, markering van onderlinge gebieden. Midden op de dijk staat een stalen kunstwerk De Wadloper, best wel bijzonder. Bij het gehucht Broek, met 500 m ben je er doorheen, gaat het zuidwaarts en dus voor de wind. Op de landerijen zien we vaak tarwe en aardappelen (op kraggen, soms zitten ze nog onder de oppervlakte) maar ook bieten en uien worden er verbouwd. In het alleraardigste Eenrum staan we even op een pleintje voor de lokale kroeg, die gesloten is, te kijken als de deur toch plots open gaat. Of we zin in een kopje koffie hebben? Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. We hebben een leuk gesprek met de waard die via een stichting het etablissement weer wat reuring hoopt te gaan geven. Bij het gemaal Schaphalsterzijl vinden we een mooie plek voor de lunch. In het sluizenstelsel, waarin een vistrap is geïntegreerd, passeert juist een jacht. De schipper en zijn vrouw vertellen desgevraagd hoe het hier allemaal werkt. Aan het varen met zo’n boot zijn nauwelijks kosten als sluisgeld en belasting verbonden. Toch wel een contrast met camperen, waarbij de wegenbelasting binnenkort verdubbelt.We overnachten in een voormalig KPN-gebouw, dat geheel is getransformeerd tot een prachtig hotel, aan de oevers van het Paterswoldemeer.

Op de dinsdag zien we opnieuw een staalblauwe hemel! Het lijkt niet stuk te kunnen. Was het gisteren allemaal akkers en weiland, vandaag rijden we veelal langs of onder bomen. Alles is nog pril groen zo in het vroege voorjaar. De droogte is nog niet zichtbaar, hoewel er vooral gisteren veel werd gesproeid. De Drentse Aa en het Ballooerveld zijn juweeltjes in de natuur. Assen is vandaag ons eindstation. Omdat we bijtijds zijn brengen we nog een uurtje door in het fraaie Drentsmuseum. Hier draait een expositie over figuratieve kunst van 75 kunstenaars en Labirintia. Bij dat laatste komen, zoals men aankondigt archeologie, kunst en geschiedenis bij elkaar. Wij vinden het niet echt bijzonder maar toch leuk om de middag te besluiten.

Noot

Toen wij ruim 25 jaar geleden het PP wandelend bijna hadden voltooid wilden we het stuk boven de stad Groningen toch even afmaken. Anders kun je immers niet zeggen dat je hele PP hebt gedaan. We deden dat toen vanuit het stadspark in Groningen waar ons tentje stond. We ervaarden toen het landschap als saai. Hoe anders beleven we dat nu met de fiets in positieve zin. Het is nu voorjaar en toen najaar. Is het dat? Het weer is veel mooier. Is het dat? We staan echt verbaasd over de schoonheid van het landschap, de weidse blikken, de terpdorpen en niet te vergeten de rust met al die (vooral gegraven) waterwegen die het land doorsnijden. Ook Groningen is fantastisch!

Op woensdag rijden we de koninginnenrit, althans qua afstand. We hebben zo’n 75 km voor de wielen. Vanuit Assen voert de route, dan weer wat zuidoost dan weer zuidwest. De weg kronkelt alle kanten op. Je rijdt minstens 50% meer dan wanneer je in een rechte lijn zou kunnen rijden. Maar al met al is men er bij het PP in geslaagd een prachtige route samen te stellen. Het weer is wel wat minder. De wind maakt het behoorlijk fris. Met al dat draaien en keren krijgen al windrichtingen een beurt. Per saldo overheerst toch wel voor of zijwind. Vanwege de afstand rijden we lekker door. De route voert ons veelal door magnifieke natuur.

Op donderdag is wind nog wat in kracht toegenomen, bovendien is de temperatuur flink ingekakt. 13° wijst de thermometer aan, maar de gevoelstemperatuur ligt nog wat lager hoewel de zon wel compenseert. Coevorden is voor een groot deel industrieel. Er liggen veel straten open vanwege leidingaanleg, niet zo aantrekkelijk voor de toeristen. Als we hieruit zijn volgen we voor een belangrijk deel het stroomgebied van de Overijsselse Vecht, die zorgt voor aantrekkelijk landschap. We lezen dat in het verleden de rivier werd gekanaliseerd waardoor de lengte terugliep van 90 naar 60 km. Dat was geen goede zet. Het water stroomde veel sneller, de grondwaterstand liep terug en landschap verarmde. Op een aantal plaatsen is die kanalisatie weer ongedaan gemaakt en de schoonheid van het lan

dschap teruggekeerd en de waterhuishouding beter op orde.

Op vrijdag is het mooie weer voorbij. Als we opstappen is amper 10°. Dreigende wolken aan de horizon. Dat belooft niet zo veel goeds. Na Nijverdal zitten we al snel in de Sallandse Heuvelrug een magnifiek gebied met bos en heide. De paden zijn af en toe smal, dat blijft lastig voor Marjo. Als het evenwicht deze dag dan niet lijkt mee te werken leidt dat tot spanning, echt moeilijk om mee te dealen. Het terrein gaat ook aardig op en neer, ja we zitten niet ver van de Holterberg.

Even verder komen we van Overijssel in Gelderland. In de buurtschap de Wippert kunnen we zowaar even op een terras zitten. Een PP-ganger heeft zojuist z’n binnenband vervangen. Na de lunch heb ik een leuk gesprek met een andere PP-fietser, een jongeman die zonder ondersteuning in z’n eentje gemiddeld zo’n 100 km per dag aflegt. We passeren het Twenthekanaal, na nog weer een fraai bos komen we in Vorden aan. We doen er boodschappen en halen een deel van onze bagage op bij een hotel. Wat verkleumd komen we rond 15.30 u op de camping aan. Even de camper op z’n plaats zetten en we kunnen uitpakken en de kachel aan!

We kijken terug op een mooie fietstocht en voelen ons bevoorrecht dat we dit weer hebben mogen en kunnen doen! We gaan nadenken of we in Oostenrijk nog zo’n uitdaging willen aangaan.

• 26 Mei 2025 - 13:00

Jan Goeijenbier:

Prachtig verslag Wim, jullie hebben mijn topografie opgeknapt! Veel veilige kilometers!

• 26 Mei 2025 - 13:09

Peet:

Weer een mooi reisverslag, Wim. Wij zijn iniddels weer thuis na een 10 daags verblijf op het drie provinciënpunt van Groningen, Friesland en Drenthe, in de gemeente Bakkeveen. Vandaaruit ook mooie fietstochten kunnen maken o.a. naar Leek en Veenhuizen en daar interessante musea's bezocht. De frisse wind en de prachtige omgevingen zijn herkenbaar. Weer veel plezier, doe voorzichtig aan en tot de volgende keer. Groetjes van ons Peet en Rita.

• 26 Mei 2025 - 13:14

Annie Feelders:

Mooi dat jullie dit weer hebben gedaan, nu op de fiets. In het noorden kun je dus beter fietsen dan lopen begrijp ik. Toch trekt het noorden ons niet, dat is niet eerlijk want we hebben er nooit gelopen maar zo werkt het soms.

succes met het vervolg van jullie vakantie.

• 26 Mei 2025 - 22:02

Leo Dukker En Lidwine:

Hallo Marjo en Wim, wat een leuk geschreven reisverslag. Moet je als bewijs van het gereden traject nog iets afstempelen, zoals bij de camino?

Jullie schrijven met enige reservering over de voorgenomen fietstocht in Oostenrijk. Maar jullie gaan toch zeker het PP afmaken richting Maastricht? Die genoemde 350 km is, als ik me niet vergis, toch de afstand tussen Pieterburen en de St Pietersberg?

We wensen jullie letterlijk en figuurlijk voordewind!

• 28 Mei 2025 - 12:55

Marion:

[e-1f44d] Mooie route! Mooi verslag. En houd vol Marjo, ook op de smalle paden! [e-1f600]

Verslag uit: Nederland, Vorden

NDO-camper en fietsreis 2025

Lieve mensen,

Wij zijn verheugd weer aan nieuwe een reis te mogen beginnen.
We worden wat ouder dus het wordt wat bescheidener als in het verleden.
Dat neemt niet weg dat we toch weer iets aantrekkelijks hebben samengesteld.

We noemen de reis: NDO camper en fietsreis.
NDO staat voor Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Het is de bedoeling dat, naast de camper, ook het fietsen een belangrijke rol gaat spelen. De reis ziet er op hoofdlijnen als volgt uit. Vanuit de camperstartplaats Vorden reizen we met de fietsen in de trein naar Pieterburen. Vervolgens fietsen we in een dag of 5 via knooppunten de Pieterpad route terug naar Vorden. Na nog wat feestjes reizen we dan, deels langs Rijn naar en door Duitsland om te stoppen in het Altmühltal. Dit dal leent zich ook prima om te fietsen.
Een paar weken verder reizen we door naar Passau en proberen daar een goede plaats voor de camper te vinden. De Donauradweg staat al lang op het verlanglijstje. In ongeveer een week fietsen we langs deze veel geroemde en geromantiseerde rivier naar Wenen. Daar blijven we paar dagen om dan met trein en fiets weer terug te keren in Passau. Na wat rust is het volgende doel een camperreis langs de Deutsche Alpenstrasse. Daar laten we ons verrassen door mooie uitzichten op bergketens en meren.
Een wat simpel kaartje geeft zeer globaal de geografie aan.
We gaan proberen om periodiek wat van onze ervaringen op dit blog te plaatsen zodat we deze met jullie kunnen delen. Als u wilt reageren op dit blog, dan stellen wij dat op hoge prijs. We hechten veel waarde aan contacten met het thuisfront.

We hebben er weer veel zin in!

Een hartelijke groet van Marjo en Wim